Türk Dil Kurumu 91. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı.

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatıyla 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kurulan Türk Dil Kurumu, 91. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Türk Dil Kurumunun 91. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Kurum yöneticileri ve çalışanları 12 Temmuz Çarşamba günü Anıtkabir’i ziyaret etti. Ziyarette, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Değerli Kurucumuz,

12 Temmuz 1932 tarihinde talimatlarınızla kurulan Türk Dil Kurumu, Cumhuriyetimizin 100. yılında 91. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Bugün, Kurumumuzun yöneticileri ve çalışanlarıyla manevi huzurunuzda sizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyoruz.

91 yılı geride bırakarak kuruluş ilke ve amaçlarından taviz vermeden faaliyetlerine devam eden Türk Dil Kurumu, Cumhuriyetimizin 100. yılında da ilkeleriniz doğrultusunda aynı özveriyle çalışmalarını sürdürecek; Türkçenin millî bir servet olarak korunmasına öncülük edecektir.

Emanetiniz emin ellerdedir.

Ruhunuz şad olsun.

Anıtkabir ziyaretinin sonrasında Türk Dil Kurumu Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR’ın konuşmacı olarak katıldığı “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Dil Kurumu” adlı etkinliğe geçildi.

Etkinliğe Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ve Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK’ün yanı sıra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyeleri ile Kurum çalışanları katıldı.

Programın açış konuşması Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT tarafından gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Osman MERT konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Türk Dil Kurumunun 91. yaşını kutlamaktan duyduğu gururu dile getirdi ve bu çatı altında nice yıl dönümleri kutlayabilmeyi temenni etti.

Türk Dil Kurumunun Türk diline ve kültürüne yön veren faaliyetleriyle ülkemizin öncü kültür kurumlarından biri hâline geldiğini ifade eden Prof. Dr. MERT, Kurumun köklü geleneğiyle Türkçenin bilim, sanat, edebiyat ve öğretim dili olarak gelişmesini ve her alanda doğru kullanılmasını sağlamayı görev edindiğini aktardı. Bilim Kurulu Üyeleri, uzmanları, idari personeli ve çağın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak oluşturulan kol ve komisyonları ile ana faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden MERT, 91 yıllık süre içerisinde dil hazinemiz için kıymetli olan 1500’ün üzerinde yayını bilim dünyasına kazandırdıklarını, ulusal ve uluslararası olarak düzenlenen toplantılara ev sahipliği yaparak pek çok kurumla da iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Osman MERT,  Kurumun Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu çalışmaları, yürüttüğü projeler, verdiği başarı bursları ile de alana katkılarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Osman MERT ayrıca, Türk Dil Kurumuna her zaman yuvası nazarıyla bakan ve 1983 yılından bu yana üstün hizmetleri olan Sayın Hocamız Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR’a  konuşmaları için teşekkürlerini iletti.

Açış konuşmasının ardından Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR “Cumhuriyetin 100. Yılı Türk Dil Kurumu 91 Yaşında” başlıklı konuşmasını yaptı. ZÜLFİKAR konuşmasında, Türk Dil Kurumunun kuruluş süreci ve çalışmaları üzerinde ayrıntılı bilgiler aktardı. ATATÜRK’ün Kurtuluş Savaşı yıllarının ardından dil, tarih ve kültür işlerine ağırlık verdiğini söyleyen ZÜLFİKAR, tarihsel süreçte Türk dili konusunda çalışmak üzere kurulan kurul ve kurumlardan söz etti. Yaptığı konuşmada, Türk Dil Kurumunun temel eserlerinden Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu’nun tarihî seyri hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. ZÜLFİKAR, kurultay ve halk ağızları çalışmaları ile Anayasa Sözlüğü’ne de değindi.

Program, Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR’a madalya ve teşekkür belgesi takdiminin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.