“Dil Konferansları” Prof. Dr. Kamil İŞERİ: Dil Bilgisi ve Dil Bilimi
Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ve yıl boyunca sürecek “Dil Konferansları”, 29 Mart 2024 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Dil Bilgisi ve Dil Bilimi Bilim ve Uygulama Kolu Başkanımız Prof. Dr. Kamil İŞERİ’nin “Dil Bilgisi ve Dil Bilimi” başlıklı konferansı ile başladı.
Türk Dil Kurumunun Youtube kanalından canlı olarak takip edilen konferans, Bilim Kurulu Üyemiz ve Avrasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hülya UYSAL tarafından yönetildi.
Konferansın açış konuşmasını Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN yaptı. Doç. Dr. ŞAHİN yaptığı konuşmada, 2024 yılı boyunca her ay bir konu sunulmak üzere planlanan “Dil Konferansları” serisi ile dil bilgisi ve dil biliminin temel konularının ve sorunlarının konuşulmasının, istişare edilmesinin, değerlendirilmesinin ve alanın meraklılarının istifadesine sunulmasının amaçlandığını dile getirdi.
Doç. Dr. ŞAHİN ayrıca, bu konferanslar serisini hazırlayan “Dil Bilgisi ve Dil Bilimi Bilim ve Uygulama Kolu”nun başkan ve üyelerine emekleri için teşekkürlerini iletti.
Prof. Dr. Kamil İŞERİ konferansında, ana hatlarıyla “dil bilgisi” ve “dil bilimi” kavramlarının benzer ve ayrı yönlerini, sınırlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini, kapsam ve işleyişlerini ele aldı.
Konuşmasının başında genel bir bakış açısıyla “dil”in tanımını yaparak dünyayı anlamadaki öneminden bahseden İŞERİ, dil hakkında doğru bilinen yanlışlar üzerinde durdu. Prof. Dr. İŞERİ, dilin insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak bireylerin ve toplumların yaşamında en önemli etkenin “dil” olduğunu ifade etti.
Dil ile ilgili verdiği bilgilerin ardından “dil bilgisi” kavramı üzerinde duran İŞERİ, dil bilgisinin dilin kendisine ve yapısına yönelen bir sistem olarak algılanması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. İŞERİ ayrıca, dilin günümüzde olduğu gibi geçmişte de pek çok bilim dalı tarafından incelendiğini söyledi.
Prof. Dr. Kamil İŞERİ, dil biliminin özerk bir bilim dalı olduğunu aktardı ve kurallar koymak yerine dil sisteminin işleyişini eş zamanlı boyutta incelediğini vurguladı. İŞERİ, dil biliminin temel amacı hakkında da konuşarak
dil bilimi açısından dilin şimdiki durumu için eski bilgilerin olmazsa olmaz bir durum olmadığını sözlerine ekledi.
Konuşmasında dil biliminin kapsamına da yer veren İŞERİ, çağdaş dil biliminin disiplinler arası doğasını da anlattı. Dil biliminin dil ile ilgili disiplinleri içine alan bilgiler bütünü olduğunu da söyleyen Prof. Dr. İŞERİ, dil bilimi ve dil bilgisinin her ikisinin de malzemesinin dil olduğunun altını çizerek kapsam ve işleyişlerinin bazı yönlerden farklılık gösterdiğini kaydetti.
Canlı yayın üzerinden gelen soruların cevaplanması ile sona eren programı, Youtube sayfamızdan izleyebilirsiniz.