“X. Uluslararası Genç Türkologlar Sempozyumu” Bişkek’te Yapıldı.
Türk Dil Kurumu ve TÜRKSOY’un destekleriyle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “X. Uluslararası Genç Türkologlar Sempozyumu” 21-23 Nisan 2025 tarihleri arasında Bişkek’te yapıldı.
Ömrünü Türk dünyasına adamış merhum Dr. Yakup ÖMEROĞLU anısına tertip edilen sempozyumun açış töreni, 21 Nisan 2025 Pazartesi günü gerçekleştirildi. Tören “Dr. Yakup Ömeroğlu Sergisi”nin açılışıyla başladı.
İki ülkenin millî marşlarının okunmasının ardından sempozyumun selamlama konuşmalarına geçildi. Konuşmalar; Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in yanı sıra Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ozan YILMAZ, Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan AŞIK, Dr. Yakup ÖMEROĞLU’nun eşi Hava ÖMEROĞLU ile kızı Özge ÖMEROĞLU, Manas Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. İsmet ALTINTAŞ ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan RAEV tarafından yapıldı.
Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN konuşmasında, Türk Dil Kurumunun sadece bir devlet kurumu olmadığını belirterek bütün Türk dünyasına hizmet eden bir değer olduğunu dile getirdi.
Konuşmasında genç Türkologlara seslenen Doç. Dr. ŞAHİN, Türkçenin bütün lehçe ve şiveleri üzerine yapılan çalışmaların önemine değindi ve değişen dünya düzenine uygun alanlara yönelmenin gerekliliğinden bahsetti. Özellikle Türkçenin teknoloji, ticaret ve özel eğitim alanları ile buluşturulmasının altını çizerek Türkçenin çağdaş ihtiyaçlarına öncelik verilmesinin elzem olduğuna dikkat çekti.
Gençlere hitaben “Türk’ün ve Türkçenin olduğu her yerde, kendinizi bu kutlu milletin diline adamak üzere yola çıktınız. Şartlar uygun olmasa bile bıkkınlık ve yılgınlık göstermeyerek, birlik ve beraberlik içerisinde çalışacaksınız.” diyen ŞAHİN, Bilge Kağan’ın “tabgaç bodun sabı süçig agısı yımşak ermiş süçig sabın yımşak agın arıp ırak bodunug ança yagutır ermiş yagru kontukda kisre anyıg bilig anta öyür ermiş edgü bilge kişig edgü alp kişig yorıtmaz ermiş” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Türkoloji alanında öğrenim gören lisansüstü öğrencilerin ve genç araştırmacıların birbirleriyle ve akademik hayatla tanışmalarını sağlamak; dil ve edebiyat, halk bilimi, tarih, arkeoloji, felsefe ve sosyoloji gibi alanlarda bilimsel çalışmaları özendirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla tertip edilen sempozyum, yirmi oturumda tamamlanmıştır. Kapanış oturumunda, sunulan bildirilerden hareketle genel bir değerlendirme yapılmış; sempozyumun önemi vurgulanarak katılımcılara teşekkür edilmiştir.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan CEYLAN’ın da yer aldığı kapanış oturumunda, sunulan bildirilerden hareketle genel bir değerlendirme yapılmış; sempozyumun önemi vurgulanarak katılımcılara teşekkür edilmiştir.