Dil Bayramı Amasya’da Kutlandı

   85. Dil Bayramı gün boyu süren faaliyetlerle Amasya’da kutlandı. Saat 10.00’da açış konuşmalarıyla başlayan programda, konferans ve ilmî oturumların yanı sıra sahne gösterisi de vardı.

    Prof. Dr. KAÇALİN: “Amasya, insan yetiştirme ocağıdır.”

    Toplantının açış konuşmasında Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. KAÇALİN, 1932’deki ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan Eylül’ün 26’sının ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edildiğini ve her yıl dil bilincine dikkat çekmek için bu günün kutlandığını ifade etti. Prof. Dr. KAÇALİN, Dil Bayramı’nın dilin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri göstermenin yanında dil farkındalığı için de mühim olduğunu sözlerine ekledi. Amasya’nın bir değer olduğunu söyleyen Prof. Dr. KAÇALİN, bu seneki kutlamaları tarih ve kültürümüzdeki yeri dolayısıyla Amasya’da yapmak istediklerini belirtti.

   “Dil ve Şehir” Konferansı

    Programda, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrfaya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi KIRLANGIÇ, “Dil ve Şehir” başlıklı bir konferans verdi. Prof. Dr. KIRLANGIÇ, insanlar şehirleri yaparken öbür yandandan da şehirlerin insanları inşa ettiğini ifade ederek Hacı Bayram-ı Velî’nin

   Nâgehân bir şâre vardım anı ben yapılır gördüm

   Ben dahi bile yapıldım taş ü toprak arasında

mısralarını hatırlattı. İnsanın şehirde yaşarken kendini inşa ettiğini ve bunun da dille gerçekleştiğini vurgulayan Prof. Dr. KIRLANGIÇ, her dilin Allah’ın insanlara bahşettiği bir lütuf olduğunu, dilin değerine bu açıdan bakılması gerektiğini belirtti.

    Anadolu Mektebi Okumaları

    Bu seneki Dil Bayramı’nda geçtiğimiz yıllardakinden farklı olarak lise öğrencileri bildiri sundu. Anadolu Mektebi adıyla bir araya gelen öğrenciler Mustafa KUTLU ve Tarık BUĞRA oturumlarında, bu iki yazara ilişkin dikkatlerini dinleyicilere aktardı.

   “Türkçeye Can Verenler, Türkçe ile Can Bulanlar” Gösterisi

     Dil Bayramı’nın son faaliyeti olarak saat 20.00’de “Türkçeye Can Verenler, Türkçe ile Can Bulanlar” gösterisi sahnelendi. Gösteride Türk dili ve edebiyatının geçmişten bugüne önde gelen simalarının eserlerinden, halk oyunlarından ve türkülerden numuneler sahnelendi.