“2. Milletlerarası Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu” başladı.

   Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Dil Kurumunun desteğiyle Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından İstanbul’da düzenlenen “2. Milletlerarası Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu” 20 Kasım’da başladı.
   Sempozyumun açış konuşmalarını TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan YEŞİLOT, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem ERDEM, Sultanbeyli Belediyesi Başkanı Hüseyin KESKİN ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol ÖZVAR yaptı.
   Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN konuşmasında, bundan 27 yıl önce yapılan ilk Sempozyum’da Türk dünyası için belirlenen ortak alfabenin büyük ölçüde hayata geçirildiğini ancak orada belirlenmiş olan ilkelerin bazı hususlarda göz ardı edildiğini ifade etti. Diğer taraftan Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın Latin harflerine dayanan alfabelerinin resmîleştiğini, Kazakistan’da Latin harflerine geçme kararı alındığını ve bu sürecin devam ettiğini, Kırgızistan’da ise henüz sonuç alınabilecek herhangi bir resmî adımın atılmadığını söyledi. Yapılan alfabelerde; 27 yıl önce alınan ilke kararlarından bazılarına uyulmadığını, bunun da “ortak alfabe” kavramına ters olduğunu belirten Prof. Dr. GÜLSEVİN, “harf” ve “alfabe” terimlerinden anlaşılması gereken inceliklere dikkat çekti. 
   Açış konuşmalarının ardından sanatçı Bünyamin AKSUNGUR tarafından “Türk Dünyasından Esintiler” adlı müzik dinletisi icra edildi.
  Ortak alfabe konusunun bütün ayrıntılarıyla ele alınacağı “II. Milletlerarası Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu” 2 gün sürecek.