“6. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı” Elâzığ’da Yapıldı.
Türk Dil Kurumu ve Fırat Üniversitesi iş birliğiyle Elâzığ’da düzenlenen “6. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı” 5-7 Ekim 2023 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Çalıştayın açış konuşmaları Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK ile Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ, Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanı Prof. Dr. Leylâ KARAHAN ve Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Ahat ÜSTÜNER tarafından gerçekleştirildi.
Başkan Yardımcımız Dr. Ömer GÖK konuşmasında, ağız çalıştaylarının Türk Dil Kurumunun geleneksel hâle gelen toplantılarından olduğunun altını çizerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını idrak ettiğimiz 2023 yılında bu çalıştayların altıncısını kadim şehrimiz Elâzığ’da düzenlemekten onur duyduklarını ifade etti.
Türk Dil Kurumunun kuruluşundan bu yana ağız derlemelerine ayrı bir önem atfettiğini belirten Dr. GÖK, Türkiye’de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü ile birlikte il, ilçe ve bölge ağızlarına dair 100’e yakın kitap yayımlandığını aktardı.
Dr. Ömer GÖK, Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan ağız çalışmalarındaki söz varlığının Derleme Sözlüğü veri tabanına eklenerek Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nün oluşturulduğunu ve ağ sayfalarımızda halkın kullanımına açıldığını ifade etti.
Dr. GÖK ayrıca, Türk Dil Kurumu Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu tarafından yürütülmekte olan projeler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.
Çalıştayın açış oturumu, Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN tarafından yönetildi. Oturumda, Kurumumuz Ağız Araştırmaları Bilim ve Uygulama Kolu tarafından yapılmakta olan çalışmalar tanıtıldı. Prof. Dr. Leylâ KARAHAN hazırlanmakta olan Yeni Derleme Sözlüğü çalışmalarını, Prof. Dr. Serdar YAVUZ Ağız Araştırmaları Veri Tabanı’nı, Doç. Dr. Özgür AY Türkiye Türkçesi Ağız Atlası Projesi’ndeki son gelişmeleri anlattı. Prof. Dr. Caner KERİMOĞLU ise Kurumumuz tarafından yayımlanan Ağız Bilimi El Kitabı’nı tanıttı.
Çalıştayda, 3 ayrı salonda Türkiye Türkçesi ağızları ile ilgili bildiriler sunuldu.
Prof. Dr. Leylâ KARAHAN’ın başkanlığındaki kapanış oturumunda; Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN, Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ve Prof. Dr. Ahat ÜSTÜNER söz aldı.