88. Yılında Türk Dil Kurumu

    Türk Dil Kurumunun 88. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle “88. Yılında Türk Dil Kurumu” başlıklı görüntülü toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir ALPASLAN’ın yanı sıra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen KASEİNOV, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref ATEŞ, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı adına Dr. Ashat KESİKBAYEV,  Kazak Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Erden KAJIBEK, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Leylâ KARAHAN ile Kırgızistan’dan Prof. Dr. Kadırali KONKOBAEV ve Kosova’dan Prof. Dr. İrfan MORİNA katıldı. Toplantı, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in yönetiminde gerçekleşti. Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, toplantıya başlamadan önce Türk Dil Kurumunun 88. kuruluş yıl dönümünü kutlamaktan duyduğu mutluluğa değinerek katılımcıları selamladı.

   Toplantının açılış konuşmalarını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir ALPASLAN ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU gerçekleştirdi.
  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir ALPASLAN, Türk Dil Kurumunun kuruluşundan bu yana Türkçemizin korunması, geliştirilmesi ve Türk dünyasında yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar yaptığını, aynı amaçlarla bu çalışmalarına  devam ettiğini dile getirdi. ALPASLAN, bu vesileyle Türk Dil Kurumunun çalışmalarında emeği geçen herkesi tebrik etti. Nadir ALPASLAN, Türklerin tarihin çok eski dönemlerinden beri birçok medeniyetle bir arada yaşadığını, dil ve kültür alışverişinde bulunduğunu belirtti. Bu ilişkiler neticesinde Türkçenin gücünün de geniş bir alana yayıldığını vurguladı. Türkçenin zenginliğinin ortaya çıkarılması ve Türkiye dışındaki Türklerle bağımızın sürdürülmesi için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumunun temellerini attığını belirten ALPASLAN, Türk Dil Kurumunun çalışmaları hakkında da bilgiler aktardı. Dili, dini, kültürü ve tarihi bir olan Türk halklarının ortak yönlerini ortaya çıkarmak için yapılan bütün akademik çalışmalara önem verdiklerini ifade etti.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, bir medeniyet dili olan Türkçenin sahip olduğu güçle edebiyattan sanata, felsefeden irfana çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını dile getirdi. “Bir insan topluluğunu millet yapan ana etken dildir.” diyen HEKİMOĞLU, “Dilimiz kimliğimizdir.” vurgusuyla birçok çalışma yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU bu kıymetli günde, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Türk diline, tarihine ve kültürüne hizmet eden herkese teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

    Düzenlenen toplantıda konuşmacılar, Türk Dil Kurumu, çalışmaları ve birlikte yapılabilecek faaliyetler üzerinde birer konuşma yaptı. Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Leylâ KARAHAN da Türk Dil Kurumunca başlatılan “Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

    Toplantı, Türk Dil Kurumunun Youtube kanalında çevrim içi olarak yayımlanmaktadır.