“Çağdaş Türk Şiiri Kitapları Sergisi” ziyarete açıldı.

    Türk Dil Kurumu (TDK) ve Millî Kütüphane Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Çağdaş Türk Şiiri Kitapları Sergisi” ziyarete açıldı.

    Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile TDK öncülüğünde başlatılan Türk Dili Yılı çalışmaları kapsamında 2017 yılı boyunca pek çok faaliyet düzenlendi. Bu faaliyetlerden bir kısmını ise TDK ve Millî Kütüphane Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen kitap sergileri oluşturdu. Türk Dili Yılı çerçevesinde, iki kurumun iş birliğiyle “Tarih Boyunca Türkçe Sözlükler Sergisi”, “Dil Bilgisi Kitapları Sergisi”, “Türk Edebiyatı Tarihi Kitapları Sergisi” ve “Türkçe Divanlar Sergisi” açıldı. Son olaraksa TDK ve Millî Kütüphane Başkanlığı iş birliğiyle “Çağdaş Türk Şiiri Kitapları Sergisi” düzenleniyor.

    Serginin açış konuşmalarını Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN ve Millî Kütüphane Koleksiyon Hizmetleri Dairesi Başkanı Durmuş SAKMAK yaptı.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU konuşmasında 2017’nin Türk Dili Yılı olarak ilan edildiğini ve pek çok faaliyetin gerçekleştirildiğini ancak Türkçeye gösterilen ihtimamın bundan sonra da sürdürüleceğini dile getirdi. Daha evden çıkar çıkmaz “tower”, “mall” ve “residence” gibi  yabancı kelimelerle karşılaşıldığını belirten HEKİMOĞLU, bunların yerine kullanılabilecek Türkçe kelimelerin elbette olduğunu ancak bir dayatma neticesinde yabancı sözlerin kullanıldığını söyledi.

    TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN konuşmasında, serginin içeriğiyle ilgili bilgi verdikten sonra geçmiş dönemlerde şiirin bilimle olan ilişkisine dikkat çekti. Yazının çok yerleşmediği ve kâğıdın zor bulunduğu dönemlerde bilimin şiirle aktarıldığını ifade eden KAÇALİN, sonraları düzyazının gelişmesiyle beraber şiirin mahiyetinin biraz değiştiğini ve şiirin bir sanat olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi.

    Millî Kütüphane Koleksiyon Hizmetleri Dairesi Başkanı Durmuş SAKMAK, Millî Kütüphanenin bu tarz faaliyetlere her zaman destek verdiğini belirtti ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumuna böyle bir sergi düzenledikleri için teşekkür etti.

    Millî Kütüphane Başkanlığı binasındaki sergide, çağdaş Türk şiirinin XIX. yüzyılın sonlarından günümüze kadar gelen birikimini görmek mümkün. Sergide 1885’ten bu yana neşredilmiş 100’ün üzerinde şiir kitabı sergileniyor. Sergiyi ziyaret edenler, bestelenmiş şiirlerden seçilmiş eserleri dinleyerek şiirimiz ile müziğimiz arasındaki bağın örnekleriyle tanışma imkânı da yakalıyor. Çağdaş Türk şiirinin çeşitli dönemlerini temsil eden eserlerin sergilendiği sergi 13 Nisan saat 16.30’a kadar ziyaret edilebilir.