“Çevrim İçi Edebiyat Konferansları” Prof. Dr. Mustafa KURT: Yaşamak ve Yazmak Üzerine Sait Faik Abasıyanık
Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ve yıl boyunca sürecek “Çevrim İçi Edebiyat Konferansları”nın yedincisi 17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda “Türk Dil Kurumu Türk Edebiyatları Bilim ve Uygulama Kolu”ndan Bilim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Mustafa KURT “Yaşamak ve Yazmak Üzerine Sait Faik Abasıyanık” başlıklı bir konferans verdi.
Türk Dil Kurumunun Youtube kanalından canlı olarak takip edilen konferans, Bilim Kurulu Üyemiz ve Türk Edebiyatları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanımız Prof. Dr. İbrahim ŞAHİN tarafından yönetildi.
Prof. Dr. Mustafa KURT yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Dönemi Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın öykülerini ele alarak geleneksel Türk hikâyeciliğine katkılarını değerlendirdi. Yazarın hikâyelerinde görülen ve kendinden sonraki kuşakları etkileyen tematik ve yapısal değişimler üzerinde de duran KURT, Sait Faik’in modernist edebiyatla olan ilişkisine de temas etti.
Sait Faik’in modern Türk hikâyeciliğinin dönüm noktası olduğunu kaydeden Prof. Dr. KURT, metinlerindeki anlatım ve kurgulama tekniği hakkında bilgiler aktardı. Sait Faik’in metinlerinde kendisiyle ve okurla konuşmayı çok sevdiğini dile getiren KURT, yazarın sokaktaki insanı odağına alarak metinlerini kaleme aldığını belirtti.
Prof. Dr. Mustafa KURT konuşmasında; Abasıyanık’ı “şehrin içinde gezen bir gezgin” olarak tanımladı; onun gördüklerini ve hayal ettiklerini yazdığını ifade etti. Sait Faik’in metinlerini içtenlikle ve doğallıkla meydana getirdiğini söyleyen KURT, yazarın okurla, kendisiyle ve yazdığı şeyle samimi bir ilişki kurduğuna değindi. Prof. Dr. KURT, Sait Faik’in üslubunun “dağınık görünüşü”nü ise bilinçli olarak tercih ettiğini sözlerine ekledi ve metinlerinden hareketle dilindeki samimiyeti aktardı.
Prof. Dr. Mustafa KURT, Abasıyanık’ın metafor üretme becerisini üzerinde de durarak bu özelliğinin özgün benzetmelerinden kök aldığını vurguladı. Sait Faik’in metafor ve benzetmelerini örneklerle inceleyen KURT, yazarın özellikle çocuğun dünyasına ait imge ve benzetmelerinin Türk edebiyatındaki yerine değindi.
Canlı yayın üzerinden gelen soruların cevaplanması ile sona eren programı, Youtube sayfamızdan izleyebilirsiniz.