DSC 0051

Dede Korkut ve Türk Dünyası Konulu III. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi gerçekleştirildi

Dede Korkut Kitabı’nın 1815 yılında ilim âlemine tanıtılmasının 200. yılı münasebetiyle Türk Dil Kurumu ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen “III. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi: “Dede Korkut ve Türk Dünyası” 19-23 Ekim 2015 tarihleri arasında İzmir Çeşme’de gerçekleştirildi.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TÜRKSOY, Türk Keneşi, Türk Akademisi, TRT Avaz, Türk Dünyası Belediyeler Birliği gibi kuruluşların destek verdiği kongreye 20 ülke ve 65 üniversiteden 300’ün üzerinde ilim adamı katıldı ve 225 bildiri sunuldu.

untitled19 Ekim Pazartesi günü açış programı ile başlayan kongrede Türk Dili Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, kongrenin düzenlenmesine destek sağlayan kuruluşlara ve bilim adamlarına teşekkürlerini ifade etti. Dede Korkut Kitabı’nın kendine has hususları olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, bunların başında eserin çeviri olmayıp Türkçe telif edilmiş bir eser olmasının geldiğini söyledi.

Dede Korkut Kitabı’nın Türkiye’de ilk defa Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandığını sözlerine ekleyen ve eserin aydınlığa kavuşturulmayı bekleyen yönlerinin varlığına dikkat çeken KAÇALİN, kongrenin ilk günü TRT Avaz Televizyonuna verdiği röportajda Türk Dil Kurumumun faaliyetlerinden kısaca bahsettikten sonra bu tür faaliyetlerde her zaman iş birliği yapılabileceğini dile getirdi.untitled2


Açış konuşmalarından sonra Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünce kongrenin gerçekleştirilmesine iş birliğinde bulunan Kurumumuz adına Başkanımız Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN’e ve katkı sunan kurum temsilcilerine plaket takdim edildi.
untitled3

untitled5Kongre boyunca Türk coğrafyasının farklı köşelerinden 15 müzisyen sanatlarını icra ettiler.

Sosyal program çerçevesinde kongreye renk katan sanatçılara kongre düzenleme kurulu adına Kurum Başkan Yardımcımız Ali KARAÇALI tarafından plaket verildi.


Kongrenin son gününde Dede Korkut’la ilgili olarak dört kuşak bilim adamları tarafından değerlendirmeler yapıldı. Değerlendirme grubunda yer alan Kurumumuz Bilim Kurulu ve Dede Korkut Komitesi üyelerinden Prof. Dr. Saadettin ÖZÇELİK, Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ve Prof. Dr. Şeref BOYRAZ, kongre hakkındaki değerlendirmelerinden sonra Kurumumuzun bu husustaki çalışmalarından kısaca bahsettiler.untitled7

Kongrenin son günü, kongreye katılanların toplu fotoğrafı çekildi ve kongre sona erdi.






 

untitled4

 untitled6