“Dil Konferansları” Prof. Dr. Erkan SALAN: Ek-Fiil Üzerine Düşünceler

Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ve yıl boyunca sürecek “Dil Konferansları”nın dördüncüsü, 28 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan SALAN “Ek-Fiil Üzerine Düşünceler” başlıklı bir konferans verdi.

Türk Dil Kurumunun Youtube kanalından canlı olarak takip edilen konferans, Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet KARADOĞAN tarafından yönetildi.

Prof. Dr. Erkan SALAN yaptığı konuşmada, Türkçede hem biçim bilgisi hem de bir söz dizimi unsuru olarak ek-fiilin tarihî geçmişini, yapı özelliklerini ve görevini örneklerle anlattı.

Ek-fiil için geçmişten günümüze farklı terimlerin kullanıldığını söyleyen SALAN, konuşmasında kullanılan terimlerden birkaçına yer verdi. Günümüzde, geçmişe oranla ek-fiil konusunda terim birliğinin sağlandığını aktaran Prof. Dr. SALAN, “ek-fiil, yardımcı fiil, yardımcı eylem” terimlerinin yaygınlık kazandığını vurguladı ve özellikle “ek-fiil” teriminin genel kabul gördüğünün altını çizdi.

SALAN ayrıca, geçmişten bugüne değişik şekillerde ele alınan ek-fiilin eski Türkçeden başlayarak günümüz Türkçesine olan tarihî gelişimini çeşitli örneklerle değerlendirdi. Prof. Dr. Erkan SALAN, günümüz Türkiye Türkçesinde ek-fiilin kullanım alanının oldukça dar olduğunu kaydederek bununla birlikte sınırlarının kesin çizgilerle çizildiğini söyledi.

Prof. Dr. Erkan SALAN yaptığı konuşmada, ek-fiilin nasıl öğretilmesi gerektiği konusuna da değindi; konunun hem yapı hem işlev bakımından ele alınması gerektiğini açıklayıcı örneklerle anlattı.

Canlı yayın üzerinden gelen soruların cevaplanması ile sona eren programı, Youtube sayfamızdan izleyebilirsiniz.