“Dilimiz Kimliğimiz” açık oturumu düzenlendi.

    Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde başlatılan 2017 Türk Dili Yılı çalışmaları kapsamında Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinde “Dilimiz Kimliğimiz” açık oturumu düzenlendi.

     Açık oturumda Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Musa DUMAN ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih ANDI ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ konuştu.

     Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, kurumların hukuk ve muhasebe gibi birimlerinin yanında bir de dil biriminin olması gerektiğini, kurumlarda hazırlanan metinlerin anlaşılır ve doğru bir dille yazılmasının şart olduğunu ifade etti. Kullanılmayan kelimelerin öldüğünü ve onların yerlerine yenilerinin geldiğini belirten KAÇALİN, Anadolu’da eskiden konuşulan bazı dillerin artık konuşulmadığını, Türkçenin de son zamanlarda farklı tehlikelere maruz kaldığını ve bu sebeple 2017’nin Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde Türk Dili Yılı ilan edildiğini söyledi.

     Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa DUMAN, 2017’nin Türk Dili Yılı ilan edilerek Türkçenin doğru ve güzel kullanılmasının ehemmiyetine dikkat çekildiğini söyledi. Konuşmasında Türkçenin tarihine de değinen DUMAN, söz varlığının dilimizin asırlar boyunca farklı coğrafyalarda edindiği kimliği yansıttığını sözlerine ekledi.

     Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih ANDI, kimliğimizin ne olduğu ve bugünkü dilin kimliğimizle örtüşüp örtüşmediği üzerinden bir dil tartışması yapmanın elzem olduğunu belirterek kendi değerlerimize uygun bir dile yaşamamız hâlinde Türkçenin zenginleşeceğinin altını çizdi.

     İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ, Türkiye’nin güçlenmesiyle yurt dışında Türkçeye olan ilginin arttığını, Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla her yıl yaklaşık 50 bin kişinin Türkçe öğrendiğini belirtti. DEVELİ, Türkçenin en çok öğrenilmek istenen 10 dilden biri olduğuna da dikkat çekti.