“Geçmişten Günümüze Türk Atasözleri Çalıştayı” Adana’da Yapıldı.

Türk Dil Kurumu ve Çukurova Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Geçmişten Günümüze Türk Atasözleri Çalıştayı” 21-22 Kasım 2024 tarihlerinde Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Çalıştaya, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in yanı sıra Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah BERİŞ, Adana Millî Eğitim Müdürü Hasan TEVKE, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk KARADAĞ ile çok sayıda bilim adamı, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Çalıştayın açış konuşmaları Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN ile Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah BERİŞ, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk KARADAĞ ve Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Engin ÇETİN tarafından yapıldı.

Kurum Başkan Yardımcımız Doç. Dr. Harun ŞAHİN konuşmasına, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah BERİŞ başta olmak üzere toplantıya katılanları selamlayarak başladı ve atasözlerinin bir milletin hayata, doğaya, çevreye, insana bakışını yansıtan özlü ve kısa sözler olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Harun ŞAHİN konuşmasında, dilin millî şuurun temelini oluşturduğunu ifade ederek bu bağlamda Türkçeye hizmeti çok önemsidiğinin altını çizdi. Türk Dil Kurumunun da bu gayeyle kurulduğunu hatırlatan ŞAHİN, Türk Devletleri Teşkilatının kurulmasıyla birlikte TDK’nin kamu diplomasisi yürüten ayrıca, yurt dışında Türkiye’nin imajını yükseltecek bir Kuruma doğru dönüşmekte olduğunu aktardı.

Konuşmasında “Ortak Türk Alfabesi”ne de yer veren ŞAHİN, “Türkiye Cumhuriyeti’nin alfabesi hiçbir şekilde değişmeyecektir. Bu 34 harflik işaret tamamen ortak bir işaret sistemidir. Güzel tarafı şudur. Bizim 29 harfimiz bütün cumhuriyetlerde kullanılacaktır. Diğer hiçbir cumhuriyet de 34 harfin tamamını kullanmayacaktır. İhtiyaçlarına göre oradan 29’un üzerine ekleme yapacaklardır.” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN ayrıca, Türk dünyasının iletişim dilinin Türkçe olduğunu vurguladı ve “Büyük Türkçe Dil Modeli” üzerindeki çalışmalarımızı anlattı.

Çalıştay, açış konuşmalarının ardından düzenlenen ve Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in yönetimindeki açış oturumu ile devam etti.