IV. Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu başladı.
IV. Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu, Türk Dil Kurumu (TDK) ve Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle 17 Eylül’de Hacettepe Üniversitesinin Bartın’daki İnkumu Tesislerinde 9.30’da açış konuşmalarıyla başladı. Sempozyumun açış konuşmalarını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ve Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN yaptı.
TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kurumlarından olan Türk Dil Kurumunun asli vazifelerinden birinin sözlük olduğuna dikkat çekerek günümüzde TDK deyince akla sözlük, Yazım Kılavuzu ve tabelaların geldiğini söyledi. 100 binden fazla kelimenin anlamlandırılıp örneklendirildiği Türkçe Sözlük’te gelişen sözlük bilimi açısından bazı güncellemeler yapılması gerektiğini belirten GÜLSEVİN, bu gelişmelere bağlı olarak Türk Dil Kurumunda uzmanların haftada iki gün toplanarak sözlüğün yeni baskısı için çalıştıklarını ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN, farklı zamanlarda çok sayıda toplantıda sözlükçülük konusuna değinildiğini ancak yalnızca bu konuya hasredilmiş toplantıların düzenli olarak 2014’ten bu yana yapıldığını söyledi. Bu seferki toplantının “Sözlük Biliminde Tanımlama ve Tanıklama” olarak belirlendiğini ifade eden AKALIN, geliştirilen yazılımların sözlükler için malzeme sağladığını ancak tanımlama ve tanıklama işinin yine sözlük bilimi uzmanlarına kaldığını belirtti.
Açış konuşmalarından sonra “On İkinci Baskı Türkçe Sözlük’e Doğru: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı açık oturuma geçildi. TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in başkanlığında düzenlenen açık oturumda Türkçe Sözlük’te gözetilen ilkeler ve bu ilkelerin sorunlu yanları üzerine TDK uzmanları tarafından hazırlanan sunumlar Adem TERZİ, Belgin AKSU, Burcu ŞEN, Necla YALÇINER ve Dr. Reşide GÜRSES tarafından sunularak katılımcıların konuyla ilgili görüşleri alındı.
Yurt içinden ve yurt dışından katılan bilim adamları tarafından 33 bildirinin sunulacağı sempozyum 19 Eylül’de sona eriyor.