Sayın Binali YILDIRIM’ın Katılımlarıyla “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Öykü) Ödülleri”nin Takdim Töreni Ankara’da Yapıldı.
Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Dil Kurumu iş birliği ile düzenlenen “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Öykü) Ödülleri”nin takdim töreni, 20 Aralık 2024 tarihinde, Türk Dil Kurumunun Ankara’daki yeni yerleşkesinde yapıldı.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyet Başkanı Sayın Binali YILDIRIM’ın riyasetleri ile gerçekleşen ödül törenine; T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar ÇAM, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ve Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in yanı sıra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki ERASLAN, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet KILINÇ,Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi ER, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan ÖZDEN ile Türk dünyasından ve Türkiye’den değerli bilim adamları, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin “Türk Dünyası Müzikleri Topluluğu Konseri” ile başlayan törenin açış konuşmaları, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT tarafından yapıldı.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyet Başkanı Sayın Binali YILDIRIM konuşmasının başında, Türk Devletleri Teşkilatının misyonu ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sayın YILDIRIM, tarihî bir adım olarak nitelendirdiği 34 harften oluşan “Ortak Türk Alfabesi”nin kabulünün Türk dünyası için önemi hakkında konuştu.
Türk coğrafyasında, Türk birliğinin sağlanması konusunda günümüze kadar önemli adımlar atıldığını ifade eden Sayın Binali YILDIRIM, bu noktada Türk dilinin çok önemli olduğuna değindi. Sayın Binali YILDIRIM ayrıca, Gaspıralı İsmail Bey’in ülküsünden hareketle ortak dilde, ortak alfabede ve ortak tarihte buluşmamız gerektiğinin öneminden söz etti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS konuşmasında, Türk dilinin vatan olduğu bütün coğrafyaların birbirine gönülden bağlı olduğunu vurgulayarak Türk dünyasının ortak değerleri üzerinde durdu. Bu değerli hazinenin Türk dili vasıtasıyla kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirten BE ÖRS, Türk Dil Kurumunun edebiyat ve kültür dünyamız için yaptığı çalışmalara değindi. Gelenek hâline getirilerek Türk dünyasının bir araya gelmesine vesile olan “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri”nin kültürel iş birliklerinin devam ettirilmesi için öneminden söz etti.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ise, çok geniş bir coğrafyaya yayılan Türk dünyasının tarih, dil, edebiyat ve kültür gibi pek çok ortak değere sahip olduğunun altını çizerek Türk dünyasını birleştiren en önemli gücün “Türk dili” olduğunu vurguladı.
Türk Dil Kurumunun kurulduğu günden bu yana Türk dilini konuşan ülkelerle bilimsel ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla birçok etkinlik düzenlediğini belirten MERT, bu alanda çok sayıda bilimsel eseri Türk dünyası ile buluşturduklarını da ifade etti. Prof. Dr. MERT ayrıca, Türk dünyasının çatı teşkilatı olan Türk Devletleri Teşkilatı, TÜRKSOY, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içerisinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Türk Dil Kurumunun Türk dünyası ortak alfabesinin uygulamaya geçirilmesi yönündeki önemli adımlarda her zaman yer aldığını söyleyen MERT, “Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Üçüncü Toplantısı” sonrasında kabul edilen 34 harfli “Ortak Türk Alfabesi”nin Türk dünyasının geleceği açısından tarihî bir gelişme olduğunu aktardı.
İsmail Gaspıralı Bey’in “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” sözünü kendilerine kılavuz edindiklerini de kaydeden Prof. Dr. Osman MERT, bu kapsamda Türk Devletleri Teşkilatı ile iş birliği içerisinde başlattıkları “Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri”nin Türk dünyasında ortaya konan eserlerin tanıtılması ve bu alandaki zenginliğin ortaya konulması bakımından da önemli olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.
“Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Öykü) Ödülleri”; Azerbaycan’dan Anar RZAYEV’e, Kazakistan’dan Dauren KUATOV’a, Kırgızistan’dan Topçugül ŞAYDULLAEVA’ya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Osman GÜVENİR’e, Özbekistan’dan Nazar EŞANKULOV’a ve Türkmenistan’dan Devletgeldi ANNAMIRADOV’a verildi.
Tören, hatıra fotoğrafının çekimi ile sona erdi.