Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, “Dünya Dili Türkçe” Başlıklı Bir Konferans Verdi.

   T.C. Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından düzenlenen “Eğitim Diplomasisi ve Mesleki Gelişim Seminerleri” kapsamında 31 Mart 2021 Çarşamba günü Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN “Dünya Dili Türkçe” başlıklı bir konferans verdi.

   2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı münasebetiyle düzenlenen toplantının açış konuşmasını T.C. Karlsruhe Başkonsolosu Banu TERZİOĞLU yaparken konferansı Karlsruhe Eğitim Ataşesi Dr. Uğur ACAR yönetti.

   Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN konuşmasında, Türkçenin yaşayan diller arasındaki en köklü dillerden biri olduğunu, bugünkü konuşur sayısı açısından da üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. GÜLSEVİN, Türkçenin hem konuşma ve yazı dili hem resmî dil hem de eğitim ve bilim dili olarak kullanıldığını, bu bakımdan ayrıcalıklı bir statüsü olduğunu vurguladı. Prof. Dr. GÜLSEVİN, yayıldığı coğrafya bakımından çok geniş sınırlara ulaşan Türkçenin hangi dünya dilleri ile ilişkileri olduğunu Türkçeden dünya dillerine geçen kelimeler üzerinden örnekler vererek sundu. Yurt dışında görev yapan okutmanlar ile Stokholm Eğitim Müşaviri Burak GÜL ve Paris Eğitim Ataşesi Dr. Şevket TÜFEKÇİ’nin de dinleyici olarak katıldığı konferans, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla tamamlandı.