Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT, “Küresel Bütünleşme Sürecinde Türk Dillerinin Gelişimi: Sorunlar ve Çözümler” Uluslararası Bilgi Şöleni’ne Katıldı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT, Taşkent Devlet Özbek Dil ve Edebiyatı Üniversitesinin ev sahipliğinde 11-12 Mayıs 2024 tarihlerinde Taşkent’te  düzenlenen “Küresel Bütünleşme Sürecinde Türk Dillerinin Gelişimi: Sorunlar ve Çözümler” Uluslararası Bilgi Şöleni’ne katıldı.

Bilgi şöleni; Türk Dil Kurumunun yanı sıra Özbekistan Cumhuriyeti Yükseköğretim, Bilim ve Yenilik Bakanlığı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Özbek Dil Geliştirme Fonu, Alişîr Nevâyî Üniversitesi Taşkent Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi, Resmî Dilde Çalışma Temel Eğitim ve Eğitim Merkezi ve Taşkent Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin destekleriyle hazırlandı. 

Etkinliğin açış programına; Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ile Bakanlar Kurulu Devlet Dil Gelişimi Dairesi Başkanı Xolboʻtayev Nodirjon JONUZOQOVİCH, Yükseköğretim, Bilim ve Yenilik Bakanı Sharipov Kongratbay AVEZİMBETOVİCH, Alişîr Nevâyî Üniversitesi Taşkent Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirojiddinov Shuhrat SAMARİDDİNOVİCH, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci BOSTANCI, Alişîr Nevâyî Özbek Dili, Edebiyatı ve Folklor Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mahmudov Nizomiddin MAMADALİYEVİCH, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Nesîmî Adına Dilcilik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadir MEMMEDLİ ve Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rixsiyeva Gulchehra  SHAVKATOVNA  katıldı. Programa ayrıca, Türk dünyasından çok sayıda akademisyen bildirileri ile katkı sağladı.

Sempozyumda bir konuşma yapan Prof. Dr. MERT, globalleşmenin Türk lehçeleri üzerindeki etkisi hakkında konuştu. Globalleşmeyle birlikte dillerin ve kültürlerin sınırlarının ortadan kalktığını belirten Prof. Dr. Osman MERT, geçmişten günümüze Türk dünyasının durumundan söz etti. Türk dünyasının yazıda birlik ihtiyacının da altını çizen MERT, yazıda birliğin kültürel birliğin olmazsa olmaz birinci şartı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Osman MERT konuşmasında, ortak alfabenin avantajlarına da değinerek Türk dünyasının ortak iletişim dili ihtiyacından bahsetti.