Türk Dil Kurumu ile Fransız Akademisinden Tarihî Buluşma: “Küreselleşen Dünyada Dillerimizi Birlikte Korumalıyız.”
Türk Dil Kurumu (TDK) ile Fransız Akademisi (Académie française), 20 Kasım 2025 Perşembe günü Paris’te dikkat çeken bir ortak toplantı gerçekleştirdi.
Sözlük, yazım ve iki kurum arasındaki iş birliği imkânlarının ele alındığı bu buluşma, küreselleşmenin baskısı altında benzer dil sorunları yaşayan iki ülkenin ortak çözüm geliştirme iradesinin somut bir göstergesi oldu.

Toplantı, Türkiye’de geniş bir okur kitlesi tarafından yakından tanınan ve eserleri yıllardır ilgiyle takip edilen Fransız Akademisi Daimî Genel Sekreteri Amin MAALOUF’un TDK heyetini karşılamasıyla başladı. Catherine Dalarun rehberliğinde Akademi binasını gezen heyet, Akademinin zengin arşivini ve kütüphanesindeki özel Türkiye koleksiyonunu inceledi.
Karşılama konuşmasında Maalouf, dilin toplumları bir arada tutan en güçlü bağ olduğunu belirterek günümüzde İngilizcenin hem Fransızcayı hem Türkçeyi benzer biçimlerde tehdit ettiğine dikkat çekti. Bu ortak toplantının “uzun soluklu bir iş birliğinin ilk adımı” olduğunu vurgulayan Maalouf, “Bilimin ve düşüncenin bütün kavramlarını ana dilinde ifade edebilmek, bir toplumun geleceğini inşa etmesinde hayati bir yere sahiptir.” dedi.
TDK Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ise konuşmasında, 17. yüzyıldan bu yana Fransız diline yön veren Fransız Akademisinin dünyadaki tüm dil kurumları için bir referans noktası olduğunu söyledi. TDK’nin görece genç bir kurum olmasına rağmen Türkçenin kadim ve köklü tarihi ile çok büyük bir hazinenin koruyucusu olduğunu belirten MERT, günümüzde kültürlerin hızla iç içe geçtiği, hatta zaman zaman silikleştiği bir çağda dil bilincinin önemine dikkat çekti. “Bugün her zamankinden daha çok birbirimizi dinlemeye, tecrübelerimizi paylaşmaya ve dillerimizi geleceğe birlikte taşımaya ihtiyacımız var.” dedi.
Prof. Dr. Osman MERT, Amin MAALOUF ve Fransız Akademisi Direktörü Dominique RONA’nın yönettiği toplantıda, 1990 Fransız Yazım Reformu ile Fransızcadaki ve Türkçedeki güncel yazım sorunları ele alındı; iki kurumun sözlük çalışmaları değerlendirildi ve ortak proje imkânları konuşuldu. Karşılıklı hediye takdimlerinin ardından TDK heyeti, Édouard Bonnefous Salonu’nda verilen özel resepsiyona katıldı.
Bu tarihî buluşma, iki köklü kültürün dil kurumlarını ilk kez aynı masa etrafında bir araya getirmesi bakımından büyük önem taşırken Fransızca ve Türkçenin küreselleşen dünyada karşı karşıya kaldığı ortak tehditlere yönelik birlikte çözüm üretme arzusunun da güçlü bir mesajı olarak değerlendiriliyor.







