Türk Dil Kurumunda “Türk İşaret Dili Bayramı” Kutlandı.

Türk Dil Kurumu, Türk İşaret Dili Bayramı’nı düzenlediği bir dizi etkinlikle 7 Haziran 2024 Cuma günü kutladı.

Etkinlik, “Türk İşaret Dili Tarihinden Bir Kesit” adlı serginin açılışıyla başladı. Sergide Osmanlı Devleti’nde saraydaki sağır görevlilerin kendilerine özgü giysileriyle resmedildiği minyatür ve gravürler, o dönemde sağır okullarında kullanılmış olan işaret dili parmak elifbaları, günümüzde kullanılan parmak abecesi ile çeşitli belgeler ve görseller sergilendi.

Etkinliğin açış konuşmaları; Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT’in yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yasin AKAR, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmet ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih PAÇA, Türkiye Sağırlar Konfederasyonu Başkanı Orkun UTSUKARCI ve Türkiye Sağırlar Millî Federasyonu Başkanı Bülent TEKİN tarafından yapıldı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT yaptığı konuşmada, Türk İşaret Dili Bayramı’nı kutladıktan sonra “Türk İşaret Dili”yle ilgili Kurumun yönetmelik hazırlama çalışmaları içinde yer aldığını; konuyla ilgili bilimsel tartışmaların yapıldığı, bildirilerin sunulduğu çalıştaylar düzenlediğini ve Türk İşaret Dili parmak alfabesini geniş katılımlı bir toplantıda belirlediğini aktardı.

Başkan MERT ayrıca, Türk Dil Kurumunun Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü’nü yayımladığını ifade ettikten sonra gelecekte de bu konuda yapılması gereken ne varsa Kurum olarak yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN’ın yazdığı ve TDK’nin yayımladığı “Türk İşaret Dili”nin Osmanlı döneminden itibaren gelişiminin belgelere ve görsel malzemeye dayalı olarak anlatıldığı Türk İşaret Dili Tarihi adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Ardından Türk İşaret Dili alanında çalışan akademisyenlerin ve uzmanların konuşmacı olarak katıldığı, Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN’ın yönetimindeki “Türkiye Yüzyılında Türk İşaret Dili” konulu açık oturum başladı. Açık oturumda Doç. Dr. A. Zeynep ORAL “Sağır ve İşitme Engelli Çocuklara Engelsiz Erişim: Çocuk Yazını”, Doç. Dr. Bahtiyar MAKAROĞLU “Türk İşaret Dilinin Söz Varlığı ve Sözcük Türetimi”, Banu TÜRKUĞUR ŞAHİN “Geçmişten Günümüze Türk İşaret Dili Tercümanlığı ve Alanda Çalışmalar”, Oya TANYERİ “Türk İşaret Dili ve Tercümanlığının Eğitim, Mevzuat ve İstihdam Boyutlarında Ülkemizdeki Görünümü” konularında sunumlar yaptılar.

On yedi yıl önce olduğu gibi sağır toplumumuzun ileri gelenleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yine geniş katılımıyla yapılan etkinlik, katılım belgelerinin takdiminin ardından hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.