Türkiye Yayıncılık Zirvesi, “21. Yüzyıl Yayıncılığında Fırsatlar ve Meydan Okumalar” Temasıyla İstanbul’da Gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının ev sahipliğindeki Türkiye Yayıncılık Zirvesi, “21. Yüzyıl Yayıncılığında Fırsatlar ve Meydan Okumalar” temasıyla 14-15 Şubat 2025 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Rami Kütüphanesi’ndeki etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin ALTUN ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT’in yanı sıra akademisyenler, yazarlar, yayınevleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT, zirvenin “Kamu Yayımcılığının Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı ikinci oturumunda bir konuşma yaparak Türk Dil Kurumunca yürütülen yayımcılık faaliyetlerinin dünü, bugünü ve gelecek perspektiflerini aktardı.

Türk Dil Kurumu yayınlarının, kamu yayımcılığı içinde özel bir yer tuttuğunu ifade eden MERT, Kurumun sözlük ve kılavuzlar yayımlamakla birlikte özel uzmanlık alanlarına hitap eden uluslararası akademik yayınlar ürettiğini kaydetti.

MERT konuşmasında, sözlük ve kılavuzların farklı biçimlerde dijital yayımcılığa hizmet etmesinin önemi üzerinde durdu ve önümüzdeki süreçte büyük Türkçe dil modelinin geliştirilmesine hizmet etmek üzere dijitalleşme ve kaynakları yapay zekâ sürecine adapte etmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Prof. Dr. Osman MERT ayrıca, derlem tabanlı Türkçe Sözlük çalışmalarının hız kazandığını da dile getirdi ve bu kapsamında derlem tabanlı Türkçe Sözlük oluşturmak için iş birlikleri yapılarak bilimsel çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. MERT, Türk Dil Kurumunun yürüttüğü yayımcılık faaliyetlerinin önemli bir özelliğinin de yürütülen bilimsel inceleme süreçleri olduğunu vurguladı ve Kurumun aynı zamanda süreli yayımcılık da yaptığını sözlerine ekledi.

Zirve; “Küresel Yayıncılığın Geleceği: Hegemonya, Etik ve Yeni Anlatılar”, “Dijitalleşen Yayıncılık ve Okuma Kültürünün Geleceği”, “Kültürel Diplomasi Aracı Olarak Yayıncılık”, “Babıali’den Günümüze: Türkiye’de Matbuat Dünyasının Dönüşümü”, “Kamu Yayıncılığının Dünü, Bugünü ve Geleceği”, “21. Yüzyılın Çocukları İçin Yazmak: Çocuk Yayıncılığında Yeni Yönelimler”, “Yayıncılıkta Sınırları Aşmak: Erişilebilir Yayıncılık”, “Dijital Dönüşümün Odağında Kitabın Endüstrisi” ve “Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası: Tanıklıklar” oturum başlıkları altında düzenlendi.