polonya

“Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu” gerçekleştirildi

polonya.JPGKurumumuzun desteklediği Slav Dillilere Türkçe Öğretimi temalı “Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu” 11-12 Haziran 2015 tarihlerinde Yunus Emre Varşova Türk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Programa, Polonya Büyükelçimiz Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS,  Kurum Başkanımız Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ,  Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan KARATAŞ, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, dünya Türkolojisine ilgi duyan bir heveskâr olarak yola çıkış hikâyesi ile birlikte Polonya Türkolojisinin tarihî gelişimini kısaca belirttiği konuşmasında Lehçe ile Türkçe arasındaki alfabe ve gramer farklılıklarına da değindi.

Türkçenin gelişmesi konusunda Yunus Emre Enstitüsü ile aynı paydada bulunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, Türkçe öğretimini daha nitelikli hâle getirmek için ortak çalışmalara devam edileceğinin bilgisini de verdi.

Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile gerçekleştirilen “Teknoloji Tabanlı Dil Öğretimi” ve “Slav Dillilere Türkçe Öğretimi” adlı tematik sempozyumların devamı niteliğinde olan Atatürk Üniversitesinin de dâhil olacağı 8-10 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek “Türk Dillilere Türkiye Türkçesi Öğretimi” sempozyumu bilgisi de paylaşıldı.

polonyaaBünyesinde onun üzerinde dili barındıran Slav dilleri, kendi aralarında telaffuz, imla ve çekim gibi hususlarda bazı farklılıklar gösterse de anlaşılabilirlik bakımından birbirlerine yakınlık gösterirler. Sempozyum süresince akademisyenler tarafından Türkçenin Slav dillilere yabancı dil olarak öğretimi hususunda ortak kelimelerin varlığı, atasözleri ve deyimlerden faydalanma, zaman kavramının ele alınış biçimleri, Slav dillilere Türkçe öğretiminin tarihi serüveni ve çeşitli ülkelerde eğitim veren akademisyenlerin karşılaştıkları güçlükler tartışılarak çözüm önerileri sunuldu.

Türkçe şöleni havasında gerçekleştirilen “Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu”, ülkemizin yanı sıra Polonya, Azerbaycan, Rusya ve Belarus gibi çeşitli ülkelerde akademik kariyerini sürdüren 22 katılımcının bildirileriyle gerçekleştirildi. Ayrıca sempozyum sonunda Ressam Betül BURNAZ’ın Deveran Aralığı adlı resim sergisinin açılışı da gerçekleştirildi.