“X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi” İstanbul’da Yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Yunus Emre Enstitüsü, TÜBİTAK ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle 12-13 Kasım 2024 tarihlerinde, İstanbul’da “X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi” yapıldı.

Kongreye, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in yanı sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent ZÜLFİKAR, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşe Zişan FURAT ile çok sayıda bilim adamı, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Sempozyumun açış konuşmaları Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent ZÜLFİKAR ile İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Kongre Koordinatörü Doç. Dr. Emine TEMEL ALEMDAR ve İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşe Zişan FURAT tarafından yapıldı.

Kurum Başkan Yardımcımız Doç. Dr. Harun ŞAHİN konuşmasına, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent ZÜLFİKAR başta olmak üzere toplantıya katılanları selamlayarak başladı.

Doç. Dr. Harun ŞAHİN, dilin millî şuurun oluşmasındaki rolüne dikkat çekti. Dilin doğru ve etkili kullanımı kadar ögretiminin de önemli olduğunu ifade eden ŞAHİN, Türk dilinin geçmişten geleceğe uzanan süreçteki zengin birikiminin ilmî temelli çalışmalarla ortaya konmasında İstanbul Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünün üstlendiği görevin altını çizdi.

Türk Dil Kurumunun “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu benimseyerek sadece dille sınırlı kalmayıp kamu diplomasisi alanında da faaliyet gösterdiğini belirten ŞAHİN, Türk’ün ve Türkçenin var olduğu her noktaya ulaşmayı hedeflediğini vurguladı. Doç. Dr. Harun ŞAHİN ayrıca, Ortak Türk Alfabesi’nin Türk dünyası üzerindeki birleştirici rolüne de değinerek “Büyük Türkçe Dil Modeli” ile her lehçenin derlemini oluşturmayı amaçladıklarını da belirtti.

Kongre, açış konuşmalarının ardından düzenlenen açış oturumu ile devam etti.

“Köklü Mirasıyla Gelecek Perspektifini Buluşturma” temasıyla ilk günü yüz yüze, ikinci günü çevrim içi şekilde gerçekleştirilen kongrede, 7 ülkeden 120’yi aşkın bilim adamı bildiri sundu.