XI. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

     Millî Mücadele’de ilk adımın atılışının 100. yılı anısına 16-18 Ekim 2019 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu iş birliği ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “XI. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu” OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
     Sempozyumun protokol konuşmalarını OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serkan ŞEN, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim Müdürü Prof. Dr. Yavuz KARTALLIOĞLU ile Samsun Valisi Osman KAYMAK gerçekleştirdi.


    Törende konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türk Dil Kurumu için Dünya Dili Türkçe Sempozyumlarının her zaman çok önemli olduğunu ifade etti. Türkçenin, diğer dillerle kıyaslanınca çok eski bir tarihî varlığa ve derinliğe sahip, her yerden beslenen ve her yeri besleyen büyük bir dil olduğunu belirtti. Geniş bir coğrafyaya yayılan Türkçenin gerçek bir dünya dili olduğuna değinen GÜLSEVİN, tarihten Türklüğü ve Türk dilini çektiğimizde tüm dillerin değerinin düşeceğini vurguladı.
       Protokol konuşmalarını müzik dinletisi ve açılış oturumu takip etti.


     Doç. Dr. İlknur KARAGÖZ anısına düzenlenen açılış oturumuna Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Prof. Dr. Ahmet Bican ERCİLASUN, Prof. Dr. Abdurrahman GÜZEL, Valimohammad KHOJEH ile Türkoloji alanına önemli katkıları bulunan bilim adamları ve akademisyenler katıldı.


     Türk dilinin yazılı ve sözlü sayısız eseriyle bir kültür hazinesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, medeniyet dillerinin hepsinde başka dillerden geçen kelimelerin varlığından söz etti. Medeniyetin başlangıç noktası olarak bilinen Sümerce yazılı belgelerde, Türk diline ait alıntı kelimeler yer aldığını ifade eden GÜLSEVİN, bu bilgiye dayanarak şu anda yaşayan dillerden en eski yazılı belgelere sahip olan dilin Türk dili olduğunu belirtti. Sempozyumda Türkçenin en önemli dil yadigârlarından Dede Korkut’un keşfedilen 3. nüshasının bulunuş hikâyesi Türkmen aydını Valimohammed KHOJEH tarafından katılımcılara anlatıldı.
   Ulusal kurtuluş mücadelesinin başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919’un 100. yılı münasebetiyle ayrı bir önemi bulunan sempozyuma Türk cumhuriyetlerinden ve birçok ülkeden 300 katılımcı iştirak ediyor.