“Yazım Sorunları Çalıştayı” Ankara’da Yapıldı.

Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ve Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünden gelen sorular ile Yazım Sorunları Çalışma Grubunca hazırlanan önerilerin ele alındığı “Yazım Sorunları Çalıştayı” 24-25 Nisan 2025 tarihleri arasında Ankara’da yapıldı.

Çalıştaya Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ve Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in yanı sıra Güncel Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu Bilim ve Uygulama Kolu Üyeleri ile Türk Dil Kurumu Yazım Sorunları Çalışma Grubu Üyeleri ve kurum temsilcileri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT yaptı. Prof. Dr. MERT konuşmasının başında çalıştayın düzenlenme amacından söz etti ve yazım sorununun bütün kurumları ilgilendiren bir husus olduğunu belirtti.

Prof. Dr. MERT, Türk Dil Kurumunun kuruluşundan bu yana yazım kılavuzlarının hazırlanmasında ve yayımlanmasında üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştığını ifade ederek bundan sonra da aynı titizlikle çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizdi.

Ülkemizde yazım kılavuzu hazırlamak ve yayımlamak görevinin Türk Dil Kurumuna verildiğini hatırlatan MERT, Kurumun kurulduğu günden beri yazım konusuyla ilgili çalışmaları yürütmek üzere çeşitli adlarla kollar, komisyonlar ve çalışma grupları oluşturduğu aktardı.

MERT ayrıca, yazımda birlik sağlamanın dil birliğinin korunmasında çok önemli olduğunu vurgulayarak Türk Dil Kurumunun her çalışmasında bu durumu göz önünde bulundurduğunu sözlerine ekledi.

İki gün süren çalıştayda dört oturum yapıldı. İlk gün oturumlarında “Arapça-Farsça Tamlamaların Yazımıyla İlgili Hususlar”, “Ünvan, Makam, Mevki, Meslek Adları ve Dolaylamaların Yazımıyla İlgili Hususlar”, “Kuram, Yasa, Teorem Sözlerinin Yazımıyla İlgili Hususlar” ve “Harita Adlarının Yazımı ile Tablolarda Noktalama İşaretlerinin Kullanımı” başlıklı konular üzerinde görüşüldü.

İkinci gün oturumlarında ise “Özel Adların Sonunda Bulunan Çokluk Ekinin Kullanımıyla İlgili Hususlar”, “Noktalı Virgül Kullanımıyla İlgili Hususlar”, “Noktalama İşaretleriyle İlgili Hususlar” ve “Alıntı ve Yabancı Kelimelere Ek Getirilişi” ele alındı.

Çalıştay, yapılan genel değerlendirmenin ardından teşekkür belgelerinin takdimi ve çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.