Türk Dil Kurumunun kuruluşunun 86. yıl dönümü kutlu olsun.

     12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kurulan Türk Dil Kurumunun 86. kuruluş yıl dönümü Ankara’da düzenlenen törenle kutlandı. Tören çerçevesinde, 2017 Türk Dili Yılı münasebetiyle Türk Dil Kurumu ve Vakıfbank iş birliğiyle gerçekleştirilen “Dilimiz Kimliğimizdir Karikatür, Ası ve Fotoğraf Yarışması”nın ödül töreni de düzenlendi. Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye layık görülen eserlerden oluşan sergi de aynı gün ziyarete açıldı.

2017 yılı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde Türk Dili Yılı ilan edilmiş ve bu kapsamda pek çok faaliyet düzenlenmişti. Bunlardan birisi de Türk Dil Kurumu ve Vakıfbank iş birliğiyle gerçekleştirilen “Dilimiz Kimliğimizdir Karikatür, Ası ve Fotoğraf Yarışması” idi.

    Yarışmanın ası ve fotoğraf dalında birinciler 15.000, ikinciler 10.000, üçüncüler 5.000 ve Teşvik Ödülü’ne layık görülenler de 2.500 TL’nin sahibi olurken karikatür dalında ödüle layık eser bulunamadı.

    Törende konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS, 2017’yi Türk Dili Yılı ilan ederek Türkçe için seferberlik başlattıklarını ve pek çok kurum ve kuruluşun da iştirakiyle faaliyetler düzenlendiğini belirtti. Bu faaliyetlerle Türk Dili Yılı’nın başta Millî Eğitim Bakanlığı camiasıyla sanat çevresinde yankı bulduğunu ifade eden Prof. Dr. ÖRS, Türkçeyle ilgili meselelerin güncelliğini hâlâ koruduğuna dikkat çekti. Devlet kurumlarının yanı sıra özel kuruluşların da dil hassasiyeti taşımasının elzem olduğunu belirten Prof. Dr. ÖRS, teknoloji ve ekonomiyle iştigal edenlerin yabancı kelimeler konusunda üzerlerine vazife düştüğünü söyledi. Yabancı kelimelere karşılık bulmayı yalnızca Türk Dil Kurumunun işi olarak görmenin yanlış olduğunu kaydeden Prof. Dr. ÖRS, “factoring”, “leasing” ve “portfolio” gibi kelimelerin ekonomi sahasının uzmanlarınca bir an önce Türkçeleştirilmesi gerektiğini söyledi.

    Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, törendeki konuşmasında Türkçenin pek çok kültür ve dille temasa geçerek zenginleşmiş bir dil olduğuna dikkat çekti. Bu temasların bazen menfi tesirlerinin de olduğunu belirten Prof. Dr. GÜLSEVİN, Türk devlet adamlarının bu durum karşısında geçmişte olduğu gibi bugün de harekete geçtiklerini ifade etti. Geçmişte Karamanoğlu Mehmet Bey’in uyandırdığı dil bilincinin XX. asırda Türk Dil Kurumunun da kurucusu olan Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından devam ettirildiğini, 2017 yılına gelindiğinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından aynı şuurla Türk Dili Yılı ilan edildiğini söyledi. 12 Temmuz’un Türk Dil Kurumunun kurulduğu gün olduğunu belirten Prof. Dr. GÜLSEVİN, Kurumun çalışmalarını o günden bu yana aynı özveriyle sürdürdüğünü, 1982’de Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine dâhil edilmesiyle de durumun değişmediğini ve Türk dili çalışmalarının aksamadan devam ettiğini söyledi.

    Törende konuşan Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı İsmail ALPTEKİN dilimizin yabancı kelimelerin tesirinde kaldığına dikkat çekti. Dil bilincinin çocuklukta başlaması gerektiğini belirten ALPTEKİN; bugün fabrika, iş yeri, kuruluş adlarına yabancı isim vererek dilimize haksızlık ettiğimizi söyledi. Vakıfbankın, Türk Dil Kurumu gibi ülkemizin tarihî değerlerinden olduğunu ifade eden ALPTEKİN, Türkçeyle ilgili çalışmaları her zaman destekleyeceklerini söyledi.

    Tören, seçici kurul üyelerine teşekkür belgeleri ve yarışmada Türkiye çapında dereceye girenlerle sergilemeye değer görülen eser sahiplerine ödüllerinin takdim edilmesiyle son buldu.