Kütüphane Hakkında
Kütüphane, Türk Dil Kurumu gibi bir bilim kurumunun çalışmalarına yardımcı olmak gerekçesiyle kurulmuş, Kurumun geçirdiği evrelere göre gelişmiş ve değerlenmiştir.
1929 yılında kurulan Dil Encümeninin çalışması için gerekli kitaplar Millî Eğitim Bakanlığının çeşitli kütüphanelerinden (özellikle Talim ve Terbiye Heyeti Kütüphanesinden) daha sonra da İstanbul’daki Darülfünun ve Türkiyat Enstitüsü kütüphanelerinden ödünç olarak getirtilmiştir. Dil Encümeninin çalışmaları sonunda çıkardığı eserler ve satın aldığı sözlüklerle küçük bir kütüphanenin temeli atılmıştır. Bu kitaplar 12 Temmuz 1932 yılında kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyetine devredilmiştir. 26 Eylül 1932 yılında toplanan I. Kurultay’dan sonra Genel Merkez Heyeti bir kütüphane kurulmasına karar vermiştir.
200 – 250 kadar kitapla kurulan Türk Dil Kurumu Kütüphanesi çalışmalar arttıkça genişletilmiş; çeşitli dillerden eserler, sözlükler, ansiklopediler, genel dil bilimin bütün kollarını kapsayan eserler ve diğer yabancı ülkelerden getirtilmiştir.
Kurumumuzun kurucusu ve koruyucu başkanı Atatürk, Avrupa’da satışa çıkarılan özel koleksiyonların satın alınabilmesi için kendi özel gelirinden yardım sağlamıştır.
1945 yılına kadar kütüphaneye giren önemli eserler, satın alma yoluyla sağlanmış, 1945 yılından başlayarak yabancı kurum ve kütüphanelerle yayın değişimi başlamıştır.
Her geçen gün gelişmekte olan koleksiyonuyla araştırmacılara hizmet veren kütüphanemiz, genel ağ (internet) üzerinden de hizmet vermeye devam etmektedir. Katalog taraması üzerinden taramaları yapılan eserler Fotokopi İstek Formu doldurularak kitaplik@tdk.gov.tr adresinden talep edilebilmektedir.
Türk Dil Kurumu Kütüphanesi’ne bağışlanan bilgi kaynakları, koleksiyon geliştirme politikası kapsamında değerlendirilerek kabul edilmektedir. Kütüphanenin koleksiyon geliştirme politikası Türk Dil Kurumunun ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmektedir. Kütüphanemize yayın bağışında bulunmak için Yayın Bağış Formunu doldurarak kitaplik@tdk.gov.tr adresine gönderebilirsiniz.
Kütüphanemizle ilgili eleştiri ve katkılarınızı kitaplik@tdk.gov.tr adresine iletebilirsiniz. Kütüphanemizin sizlerin ilgi ve desteğiniz ile gelişeceğine inanıyoruz.
Sizleri kütüphanemizde görmek bizi sevindirecektir.