“Çevrim İçi Edebiyat Konferansları” Prof. Dr. Ömür CEYLAN: On Altıncı Yüzyıl Aydını Olarak Fuzuli
Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ve yıl boyunca sürecek “Çevrim İçi Edebiyat Konferansları”nın on birincisi 27 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında, İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür CEYLAN “On Altıncı Yüzyıl Aydını Olarak Fuzuli” başlıklı bir konferans verdi.
Türk Dil Kurumunun Youtube kanalından canlı olarak takip edilen konferans, Bilim Kurulu Üyemiz ve Türk Edebiyatları Bilim ve Uygulama Kolu Başkanımız Prof. Dr. İbrahim ŞAHİN tarafından yönetildi.
Prof. Dr. Ömür CEYLAN konferansında; klasik Türk şiirinin söz ustalarından Fuzuli’nin aydın kimliği hakkında konuştu. Fuzuli’yi “deha” olarak adlandıran Prof. Dr. CEYLAN, şairin “şiirle ilmin ayırdına varan, dinî bilimlerin yanında döneminin bütün bilim dallarına ait bilgi birikimine sahip bir entelektüel” olduğunu vurguladı.
CEYLAN, Fuzuli’nin şiirdeki ve sanattaki özel duruşu ve donanımıyla her kesimden insan tarafından kabul gördüğünü kaydetti. Fuzuli’nin sanatında, şüphesiz pek çok meslektaşıyla paylaştığı gelenek temelli müştereklerin olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömür CEYLAN, bununla birlikte şairin özgün duygu ve düşünceleriyle her dönemde anıldığını belirtti. Prof. Dr. CEYLAN, Fuzuli’nin aydın kimliğini doğru kavrayabilmek için meslektaşlarıyla olan müşterekleri ve onlardan ayrılan yönlerini iyi kavramak gerektiğini de ifade etti. CEYLAN ayrıca, Fuzuli’nin yaşadığı coğrafyadaki özel kültür ortamının etkisi ile müştereklerden ayrıldığını ve geleneksel aşk güzergâhını özgün dili ve üslubuyla âdeta yeni baştan şekillendirdiğini de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Ömür CEYLAN, Fuzuli’nin bu özellikleriyle yaşadığımız kültür coğrafyasının ideal aydın tipi olduğunun altını çizerek Fuzuli’nin her beytinin bir uygarlık müzesi olduğunu dile getirdi.
Canlı yayın üzerinden gelen soruların cevaplanması ile sona eren programı, Youtube sayfamızdan izleyebilirsiniz.