TDK Başkanı TBMM Uzmanlarıyla
TBMM İnsan Kaynakları Başkanlığının düzenlediği “Türkçenin Doğru ve Etkili Kullanımı Eğitimi” çerçevesinde Türk Dil Kurumu uzmanları seminerler vermektedir. 27 Nisan Cuma günü ise Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, “Ana Dilimiz Türkçe” başlıklı söyleşide TBMM uzman ve çalışanlarıyla bir araya geldi.
TDK Başkanının Türk dili ve Türk coğrafyası hakkındaki çalışmaların başlangıcı ve bu ihtiyacın doğuşu konusunda verdiği bilgilerle başlayan söyleşi, katılımcıların sorularıyla gündeme gelen deyimlerden, Genel Ağ’da kullanılan dile ve TDK’nin konumu ve faaliyet alanlarına kadar çok geniş bir çerçevede bilgi paylaşımıyla sürdü.
Sanal ortamdaki yazımda yaşanan sıkıntıların sadece Türkçenin değil bir neslin problemi olduğununun ve bozulmamış biçimin yaygınlaştırılması konusunda herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kaçalin, Kurumun yasaklayıcı değil bilgilendirici ve hatırlatıcı bir konumda olduğunu kaydetti. Dinleyicilere başkalarının verdiği hükme tabi olmayı beklemeyin, bilginiz ve yetkinizde olanla başlayın, diyen TDK Başkanı, yabancı dille düşünüp Türkçe kelimelerle konuşma alışkanlığının “karar vermek”, “geçtiğimiz hafta” gibi yanlış kullanımları yaygınlaştırdığının altını çizdi. Yabancı kelimelerin dile girişi konusundaki bir soruyu cevaplarken de dilde arınmışlığın mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, dildeki yabancı kelimelerin oranının önemine dikkat çekti. Bu konuda da irade, tercih ve bilginin belirleyici olduğu, bu sağlandığında yabancı olanın kendiliğinden kullanımdan düşeceği belirtildi. Türkçeyi, konuşan Türkler korur vurgusunu yapan TDK Başkanı, Türkiye bu asrın büyüme ölçütlerine göre büyümektedir, ticaret gibi spor gibi alanlarda Türkçe konuşma gerekliliği dünyada olduğu sürece Türkçe yaşayıp yaygınlaşacaktır, dedi. Türk Dil Kurumunun yaptırım gücünün olmadığının ve buna gerek de duymadıklarının altını çizen Prof. Dr. Kaçalin, “Bilgilendiririz, öğretiriz, öğrenince yaptırım gücü kendiliğinden olur.” dedi.
Dinleyicilerin yoğun katılımı ve katkısıyla, belirlenen süreyi aşan söyleşinin öğleden sonraki bölümünde, resmî yazışma kuralları ve anlatım bozuklukları konusunun ele alındığı eğitimi Türk Dil Kurumu Uzmanı Hatice Malkoç Yazıcı verdi.