“Türkçe Eğitiminde Yaşanan Sorunlar Çalıştayı” KKTC’de Yapıldı.
Türk Dil Kurumu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Türkçe Eğitiminde Yaşanan Sorunlar Çalıştayı”, 27-29 Haziran 2022 tarihlerinde KKTC’de gerçekleştirildi. Çalıştayın 1. gününde Gazimağusa, Girne, İskele; 2. gününde Güzelyurt, Lapta, Lefke, Lefkoşa ilçelerinde görev yapan Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin Türkçe eğitiminde yaşadığı sorunlar ele alındı.
Çalıştayın açış konuşmalarını Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ve KKTC Millî Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Daire Müdürü Cengiz Topel UZUN yaptı.
Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN yaptığı konuşmada, öğretmenlere yönelik olarak düzenlenen çalıştay hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. GÜLSEVİN çalıştayın, Türkçenin öğretiminde karşılaşılan sorunları öğretmenlerin görüşlerine dayalı olarak belirlemek ve bu sorunların giderilmesine yönelik öneriler ortaya koymak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU konuşmasında, millî hafızanın ortak hazinesi olan dilin toplulukları millet yapan unsurların başında yer aldığını belirtti. Millî kimliğine saygı duyan her bireyin öncelikle diline sahip çıkması gerektiğini kaydeden HEKİMOĞLU, Karamanoğlu Mehmet Bey’in buyruğunun önemine değindi. Prof. Dr. HEKİMOĞLU, Atatürk’ün Türk Dil Kurumunu kurarak Türkçemizin dünya dilleri arasında yer almasını sağladığını aktardı ve Gazi’nin bu çabasının sonraki devlet adamları tarafından da rehber olarak kabul edildiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU ayrıca, bu çalıştayın Türkçe eğitiminde karşılaşılan sorunları sahada görev yapan öğretmenlerin görüşleri vasıtasıyla ortaya koymayı hedeflendiğini söyledi.
Çalıştay kapsamında Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN “Atatürk ve Türk Dil Kurumu”; Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN “Türkçe Nedir, Ne Türkçedir?” başlıklı birer konferans verdi.
Türk Dil Kurumu Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim ve Uygulama Kolu Üyeleri ile KKTC’den alanında uzman akademisyenlerin gözetimde yürütülen çalıştay, çalışma masaları oluşturularak iki oturum hâlinde yapıldı. Toplantılarda masaların tespit ettiği sorunlar, “Değerlendirme Oturumu”nda tartışılarak bir araya getirildi.
Çalıştay, teşekkür ve katılım belgelerinin takdiminin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.