Arnavutçadaki Türkçe Alıntılar Adlı Eserin Tanıtım Toplantısı Tiran’da Yapıldı.

New York Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Türk Dil Kurumu Haberleşme Üyesi Assoc. Prof. Lindita Latifi XHANARİ tarafından kaleme alınan ve Türk Dil Kurumu tarafından basılan Arnavutçadaki Türkçe Alıntılar adlı eserin tanıtım toplantısı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Özgül ÖZKAN YAVUZ’un katılımlarıyla 6 Temmuz 2022 tarihinde Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Başbakanlık Kütüphanesi COD Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Özgül ÖZKAN YAVUZ’un yanı sıra Tiran Büyükelçimiz Tayyar Kağan ATAY, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Türk Dil Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Tiran Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Keti LUARASİ ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açış konuşmalarını Yüksek Kurum Başkanımız Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU gerçekleştirdi. Prof. Dr. HEKİMOĞLU konuşmasında, Türk Kültür Haftası münasebetiyle kardeş ülke Arnavutluk’ta bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Türkçenin Altaylardan Adriyatik’e hoşgörünün ve barışın dile olduğunu vurgulayan HEKİMOĞLU, Türk dilinin geçtiği her coğrafyayı beslediğini aktardı.

Açış konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Özgül ÖZKAN YAVUZ ve protokol üyeleri tarafından eserin tanıtımı ve kurdele açılışı yapıldı.

New York Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Türk Dil Kurumu Haberleşme Üyesi Assoc. Prof. Lindita Latifi XHANARİ ve Tiran Üniversitesi Albanoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Shezai RROKAJ kitap hakkında bilgiler aktardı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN program kapsamında Arnavutçadaki Türkçe Alıntılar adlı eserden hareketle “Balkanlarda Gönül Dili Türkçe” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. GÜLSEVİN, Balkan coğrafyasınının bugün için dilleri ve kültürel yapıları farklı olsa da beslediği toplumları pek çok ortaklıkla birleştirdiğini kaydetti. Balkan halklarının Türklerle iç içe olduğunu belirten GÜLSEVİN, Türkçe ve Arnavutçanın ortak dil unsurları üzerinde durdu. Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türkçeden Balkan dillerine geçen çalışmalardan da söz ederek Arnavutçadaki Türkçe Alıntılar adlı esere atıfta bulundu ve  Türkizmalardan örnekler paylaştı.

Program, teşekkür belgesinin takdimi ve çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.