
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, 10 Şubat 2021 Çarşamba günü TÜRKSOY, EkoAvrasya ve Ukrayna Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde Ukraynalı bilim adamı Agatangel Krımskiy’nin doğumunun 150. yılı münasebetiyle düzenlenen “Türkoloji’ye Adanan Bir Ömür: Agatangel Krımskiy” paneline katıldı.
Panelin açış konuşmalarını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ile Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii SYBIHA, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen KASEİNOV, Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım BALCI ve EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet EREN yaptı.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Ukrayna’nın Türkoloji çalışmaları açısından velut bir coğrafya olduğunu vurgulayarak bu coğrafyanın önemli Türkologlar yetiştirdiğine değindi. Türkolojinin önde gelen isimlerinden Ukraynalı Türkolog Krımskiy’nin çok yönlü araştırmalarıyla bilim ve kültür hayatındaki yerine değinen GÜLSEVİN, ünlü Türkoloğun Ermeni harfli Kıpçakça metinler üzerindeki çalışmalarından söz etti. Prof. Dr. GÜLSEVİN ayrıca, Türk Dil Kurumunun Ukraynaca-Türkçe sözlük ve Ukraynacadaki Türkizmler üzerine çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Panelin konuşmacısı Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hülya KASAPOĞLU ÇENGEL, Krımskiy’nin hayatı, eserleri ve çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. ÇENGEL, Krımskiy’nin Türkolojiye önemli katkıları olduğunu ifade etti ve Ukrayna’da Türkoloji çalışmalarının Krımskiy sayesinde başladığını belirtti. Ukrayna Bilimler Akademisinin kurucuları arasında yer alan Krımskiy’nin birçok alanda bilgi ve çalışmasının olduğunu söyleyen ÇENGEL, onun pek çok dili ve lehçeyi bildiğini de vurguladı. ÇENGEL, Kıpçak asıllı Krımskiy’nin Ermeni harfli Kıpçakça metinler üzerinde 1894’te çalışmaya başladığını dile getirerek Krımskiy’nin Doğu kökenli yazarlar ile Batılı düşünürlerin eserlerini Ukrayna diline ve Rusçaya çevirdiğini kaydetti. ÇENGEL, Krımskiy’nin İslam ilimleri üzerine çalışmalarından da bahsederek onun Kur’an-ı Kerim çevirileri yaptığını sözlerine ekledi.