Soğud-Türk Münasebetleri Sempozyumu
Milletlerarası Soğud-Türk Münasebetleri Sempozyumu21-23 Kasım 2014 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı.
Japonya, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Macaristan, Amerika, Rusya, Çin, İran, Kazakistan ve Türkiye’den Türklük bilgisi ve İranoloji sahalarında konunun uzmanı 50’ye yakın bilim insanın katıldığı sempozyumun açış konuşmalarını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN ve Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS gerçekleştirdi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN açış konuşmasında “Milletlerarası Soğud-Türk Münasebetleri Sempozyumu için alanlarında sayılı ve bilinen hocalardan oluşan kaliteli bir heyeti topladığımıza inanıyorum. Böyle bir heyetin toplanması için emek verenlere teşekkür ediyorum. Kaliteli bir sempozyum olacağını düşünüyorum. Türk Dil Kurumu olarak Toharcayla ilgili bir sempozyum düzenlemek istediğimizi de burada ilan ediyorum.” dedi.
Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS “Bildiğiniz gibi dünya dilleri arasında önemli bir yer tutan ve Türkiye Türkçesinin dışında da gelişerek yaygınlaşan Oğuz ve Kıpçak Türkçesi kolları da vardır. Bu çok sayıdaki kollarıyla beraber Türkçenin tarihinin açık olarak bilinebilmesi için tarih içerisinde Türkçeyle asırlarca münasebette bulunmuş Soğudcanın da araştırılması çok faydalı olacaktır. Sempozyumun katılımcı listesini incelediğimde alanında uzman isimler görmekten çok mutlu olduğumu söylemeliyim. Türkçe bugün 200 milyonun üzerinde konuşuruyla en çok konuşulan ilk on dilden biridir. Ancak Türkçenin Çuvaşça ve Tuvaca gibi tehlike altında olan kolları da vardır. Bu sebeple Türk Dil Kurumunun Türkçenin lehçeleri, şiveleri ve Türkçeyle ilişkisi olan dillerle ilgili yaptığı ihtisas toplantılarının önemini unutmamamız gerekir. Türkçeyle ilgili çalışmalar sizler gibi değerli bilim adamlarınca yapılan çalışmalarla çok güzel noktalara ulaşmaktadır. Soğud-Türk münasebetlerinin ele alınacağı bu sempozyumun da ne kadar önemli olduğu kısa vadede olmasa da uzun vadede mutlaka ortaya çıkacaktır.” dedi.
Açış konuşmalarının ardından dünyaca ünlü iki bilim adamı Prof. Dr. Peter ZIEME ve Prof. Dr. Desmond DURKIN-MEISTERERNST sempozyumun açış oturumunu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Peter ZIEME “Buddhasız Bir Zamanda Yaşayan Andhra Halkının Günahlarından Nasıl Kurtarıldığını İzah Eden Bilinmeyen Bir Hikâye” adlı bildirisinin sunumuna geçmeden önce, “Bu güzel şehirde böyle bir toplantıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. İlk defa Soğud-Türk münasebetlerinin ele alındığı bir sempozyum düzenleniyor. Türk Dil Kurumuna en derin şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
İranoloji sahasının meşhur isimlerinden Prof. Dr. Desmond DURKIN-MEISTERERNST açış oturumunda “Türkçe Bağlamında Soğudca Metinler” adlı bir bildiri sundu.
Üç gün boyunca on oturumda tamamlanan Milletlerarası Soğud-Türk Münasebetleri Sempozyumu’nun sonunda katılımcılar için Topkapı Sarayı Müzesi gezisi düzenlendi.