Türk Dil Kurumunda Türk İşaret Dili Bayramı Programı
Türk Dil Kurumu (TDK) Türk İşaret Dili Bayramı’nı düzenleyeceği bir dizi etkinlikle 7 Haziran 2024 Cuma günü kutlayacak.
İlk kez Türk Dil Kurumunun 2007 yılında düzenlediği Türk İşaret Dili Çalıştayı’nın açılış günü olan 7 Haziran, toplantıya katılan sağır sivil toplum kuruluşlarının önerisi üzerine katılımcıların oy birliği ile Türk İşaret Dili Bayramı olarak kabul edilmişti. O günden itibaren her yıl 7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı TDK’nin yanı sıra sağır sivil toplum kuruluşlarınca genellikle mesajlarla gündeme getirilirken bu yıl TDK Konferans Salonu’nda sergi, kitap tanıtımı, kutlama konuşmaları ve açık oturum etkinlikleriyle kutlanacak.
Etkinlik, 7 Haziran 2024 Cuma günü TDK’nin Atatürk Bulvarı No. 217 adresindeki binasında saat 14.00’te Türk İşaret Dili Tarihinden Bir Kesit adlı serginin açılışıyla başlayacak. Sergide Osmanlı Devleti’nde saraydaki sağır görevlilerin kendilerine özgü giysileriyle resmedildiği minyatür ve gravürler, sağır okullarında kullanılmış olan işaret dili parmak elifbaları ile çeşitli belgeler ve görseller sergilenecek.
Etkinliğin açış konuşmalarını Türkiye Sağırlar Millî Federasyonu Başkanı Bülent TEKİN, Türkiye Sağırlar Konfederasyonu Başkanı Orkun UTSUKARCI, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih PAÇA, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yasin AKAR, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS yapacaklar.
Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN’ın yazdığı ve TDK’nin yayımladığı Türk İşaret Dili Tarihi adlı kitabın tanıtımı yapılacak. Birkaç ay önce yayımlanan kitapta Türk İşaret Dilinin Osmanlı döneminden itibaren gelişimi belgelere ve görsel malzemeye dayalı olarak anlatılmaktadır.
Türkiye Yüzyılında Türk İşaret Dili konulu açık oturuma ise Türk İşaret Dili alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar konuşmacı olarak katılıyor. Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN’ın yöneteceği açık oturumda Doç. Dr. A. Zeynep ORAL Sağır ve İşitme Engelli Çocuklara Engelsiz Erişim: Çocuk Yazını, Doç. Dr. Bahtiyar MAKAROĞLU Türk İşaret Dilinin Söz Varlığı ve Sözcük Türetimi, Banu TÜRKUĞUR ŞAHİN Geçmişten Günümüze Türk İşaret Dili Tercümanlığı ve Alanda Çalışmalar, Oya TANYERİ Türk İşaret Dili ve Tercümanlığının Eğitim, Mevzuat ve İstihdam Boyutlarında Ülkemizdeki Görünümü konularında sunumlar yapacaklar.
Konuyla ilgilenen herkese açık olan toplantıya on yedi yıl önce olduğu gibi sağır toplumumuzun ileri gelenleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri geniş katılım sağlayacaklardır.