“3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme konmaz.” kuralı gereğince Kılavuz’da Boğaz Köprümüzün ve Amik Ovamızın gibi örnekler verilmiştir. Bu durumda Ağrı Dağımızdan ve İstiklal Marşımıza kullanımları doğru mudur?

 

   Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır. Kılavuzda “Sonunda 3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konmaz.” kuralı yer almaktadır. Buna uygun olarak Boğaz Köprüsü/Boğaz Köprümüz gibi örneklerde gerçekleşen dil olayı, 3. teklik kişi iyelik ekinin düşmesi değildir. Buradaki durum şudur: Türkçede bir kelimeye aynı anda iki farklı (örneğin bir “3. teklik”, bir de “1. çokluk”) iyelik eki üst üste gelemeyeceği için, Boğaz Köprüsü’ndeki 3. teklik kişi iyelik eki kaldırılarak 1. çokluk kişi iyelik eki getirilir. 
   Ünlü ile biten köprü, ova, ada gibi kelimelerden sonra  +sI/+sU şeklinde gelen 3. teklik kişi iyelik eki (köprü+sü, ova+sı gibi), ünsüzlerden sonra +I/+U olarak gelir (marş+ı, dağ+ı, göl+ü gibi). Tıpkı köprü+sü/köprü+müz örneğinde 3. teklik kişi iyelik ekinin kaldırılıp 1. çokluk kişi iyelik ekinin getirildiği gibi, göl+ü/göl+ümüz örneğinde de 3. teklik kişi iyelik eki kaldırılıp 1. çokluk kişi iyelik eki getirilmiştir. Yani, Boğaz Köprü+müz ile Van Göl+ümüz aynı yapıdadır. Bundan dolayı, Van Gölümüz derken kesme konulmamasının sebebi, Boğaz Köprümüz derken kesme konulmamasının sebebi ile aynıdır.