Türk Dili Dergisi Yayın İlkeleri

 

Türk Dili’nde, belirli bir düzeyi tutturmak koşuluyla deneme, şiir, hikâye, günlük, anı, çeviri, eleştiri vb. edebî ürünler yayımlanır. Ayrıca Türkçenin ve Türk edebiyatının güncel sorunlarını ele alan, bilimsel veya popüler yazılar da dergimizde yer almaktadır.

Türk Dili dergisinde yayımlanmak üzere gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olmalıdır. Dergide yayımlanması talep edilen her yazı, yazarın ve eserin adlarının yazılı olduğu ayrı birer Word dosyası biçiminde gönderilmelidir.

Kongre, çalıştay gibi etkinliklerde sunulan bildiriler ve konferans metinleri, bildiri kitaplarında daha önce yayımlanmamış olmak kaydıyla gönderilebilir. Gönderilen yazılar yayımlansın veya yayımlanmasın geri gönderilmez. Dergimizde yayımlanan yazılarda ileri sürülen görüşler yazarlarınındır. Yazı ve fotoğraflardan kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

Dergimize gönderilen yazılarda TDK Yazım Kılavuzu’na (kısaltmalar dâhil) uyulması gerekmektedir. Yazı Kurulunca, yazının bütünlüğünü bozmayan küçük düzeltmeler yapılabilir.

Yazılar aşağıda belirtilen özelliklerde olmak kaydıyla 8 sayfayı geçmemelidir.

Eser sahibi, kendisiyle doğrudan iletişim kurulabilecek açık adres, telefon numarası ve elektronik posta adresini göndermelidir.

Arap harfli Türkçe metinler ile yabancı dillerden çeviri yaparak yazı gönderenler orijinal dildeki metin ile metin yazarından ve bu yazarın yayımladığı yabancı dergi yönetiminden, çevirinin basılabileceğine ilişkin onay yazısını göndermesi gerekir.

Türk Dili dergisine eser değerlendirme yazısı gönderenlerin tanıttıkları eser veya kapağını da göndermeleri gerekmektedir. Tanıtılan eser veya eserin kapağı gönderilmemişse değerlendirme yazısı yayımlanmayacaktır.

Dergiye gönderilen yazılar için Yazı Kurulu tarafından yayımlanması yönünde karar alındığında eser sahibine bilgi verilmektedir. Gönderim tarihinden en geç 2 ay içinde bilgilendirme olmaması eserin yayımlanmayacağı anlamına gelmektedir.

 

Türk Dili Dergisine Gönderilecek Bilimsel Yazıların Sayfa Düzeni

  • Yazı karakteri, Times (Times New Roman) olmalı ve yazılar 11 punto tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Paragraf başlarında tab tuşu, paragraf aralarında ise enter tuşu kullanılmamalıdır. Söz aralarında, nokta ve virgül işaretlerinden sonra bir harflik boşluk bırakılmalıdır.
  • Başlığın tamamı büyük harf Times (Times New Roman) 12 punto olmalıdır. Yazarın adı ve soyadı büyük harfle yazılmalıdır. Ara başlıklar, bölüm başlıkları ve alt başlıklar sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde 11 punto koyu yazılmalıdır.
  • Metin içinde göndermeler ad, basım yılı ve sayfa numarası olarak parantez içinde belirtilmelidir. Örnek (Korkmaz, 1997: 619). Beş satırdan az alıntılar satır arasında ve tırnak içinde eğik yazı olarak, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan bir buçuk santimetre içeride, blok hâlinde, 10 punto eğik yazı, tek satır aralığıyla verilmelidir.
  • Dipnotlar sadece açıklamalar için kullanılmalı, sayfa altında ve numaralandırılarak verilmelidir.
  • Yararlanılan kaynaklar metin sonunda kaynakça bölümünde alfabetik olarak verilmelidir. Kaynaklar verilirken; makale, ansiklopedi maddesi ve tez ile bir kitap veya süreli yayının içinde yer alan öykü ve şiir isimleri tırnak içinde gösterilmelidir. Kitap, sözlük, ansiklopedi, dergi vb. eser adları ise eğik yazılmalıdır.

Örnek olarak:

Tek Yazarlı Makale:

Gözaydın, Nevzat, “Atatürk Dönemi ile İlgili Almanya Dış İşleri Arşivindeki Belgeler-VII”, Türk Dili, S 599, Ankara 2001, s. 575-586.

Tek Yazarlı Kitap:

Karaağaç, Günay, Dil Bilimi Terimleri Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2013.

İki Yazarlı Kitap:

Tüzer, İbrahim, Hüküm, Muhammed, Edebiyat Sosyolojisi: Edebiyata Sosyolojiden Bakmak, Akçağ Yayınları, Ankara 2019.

Çok Yazarlı Kitap:

Olcay, Selâhattin vd., Arpaçay Köylerinden Derlemeler, TDK Yayınları, Ankara 1988.

Yayımlanmamış Tez:

Bae, Miy, “Yi İncik Romanlarındaki Şahsiyetlerin Çatışmaları”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hankuk Üniversitesi, Seul 1988.

Bir Yazarın Farklı Tarihlerde Yayımlanmış Birden Fazla Makale veya Kitabına Yer Verilecekse:

Zülfikar, Hamza, Terim Sorunları ve Terim Yapma Yolları, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2011.

Zülfikar, Hamza, Söz Varlığı, Yazım ve Anlatım Açısından Türkçedeki Gelişmeler, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2018.

Bir Yazarın Aynı Yılda Yayımlanmış Birden Fazla Makale veya Kitabı Mevcutsa:

Korkmaz, Zeynep, Atatürk ve Türk Dili Belgeler, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1992 (a).

Korkmaz, Zeynep, Gramer Terimleri Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1992 (b).

Yukarıdaki ilkelere uygun olmayan yazılar dergimizde yayımlanmayacaktır.