7. Türkçe Günleri Gerçekleştirildi
Cumhuriyet Üniversitesince düzenlenen ve Kurumumuzca desteklenen 7. Türkçe Günleri, 25 Nisan 2017 tarihinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığımızın Yüksek Himayelerinde, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Kurumumuz iş birliğince 2017 yılının Dilimiz Kimliğimizdir sözüyle Türk Dili Yılı ilan olarak edilmesi, 7. Türkçe Günleri’ne yeni bir heyecan ve boyut kattı.
Programa Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim YILDIZ, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal ÇAKICI, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZAYDIN, Rektör Danışmanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recep TOPARLI, Türk Dil Kurumu Bilimsel Çalışmalar Müdürü V. Uzm. Yaşar YILMAZ, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal YÜCEL, Doç. Dr. Emin EMİNOĞLU, Doç. Dr. Hakan YEKBAŞ, Okt. Halim GÖKÇE, Okt. Mahmut İNAT, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.
Program İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başladı. Kurumuz tarafından hazırlanan 2017 Türk Dili Yılı tanıtma filminin gösteriminden sonra Kurum Başkan Yardımcımız Doç. Dr. Bilal ÇAKICI bir konuşma yaptı. ÇAKICI, konuşmasında 2017 Türk Dili Yılı kapsamında yapılacak çalışmalardan bahsettikten sonra dilde kirlenme konusunda şöyle dedi: “Son yıllarda basın, yayın ve teknoloji yoluyla Türkçeye girmekte olan yabancı kelimelerin yanında, Türkçe kelimelerin imlasına bile sirayet eden yabancılaşma tehdidi, endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Örneğin “tanıtım” yerine “lansman” yapmanın, “inovasyon”u “yenileşme”ye tercih etmenin, bir toplantıyı yöneten kişiye “moderatör” unvanı vermenin, “kiralama”yı “leasing”e çevirmenin, her yüksek binayı ve alışveriş merkezini “tower, center, plaza, palace, mall” diye adlandırmanın; “paşa”yı “pasha”, “eskici”yi “eskidji”, “lokum”u “loaqum” şeklinde yazmanın, başını alıp gittiği bir ortamda, Türk kültüründen, Türk dilinden, Türk âdet ve geleneğinden söz etmek ve bunları hiçbir şey olmamış gibi kabullenmek mümkün değildir.
Bir de buna tamamen Türkçe kelimelerden oluştuğu hâlde Türk düşünüşüne ve mantığına aykırı olan “Kendine iyi bak.”, “Senin için ne yapabilirim?”, “Biri bana burada ne olup bittiğini anlatabilir mi?”, “Hey dostum, senin sorunun ne?”, “Lanet olsun dostum!” gibi birebir çeviri sorularından kaynaklanan ve hepimizin kanıksadığı cümle yapılarını eklersek, tehlikenin ne denli büyük olduğu, dilimizin ne denli bir tehditle karşı karşıya olduğu ortaya çıkacaktır.
Bugün artık sanal âlemde, çoğu zaman dar bir alana sıkıştırılmış olmanın da bir sonucu olarak cümle kurmaktan uzaklaştık, kelimeleri de kısaltarak nbr, slm, kib, mrb gibi acayip bir tutumun ortasında bulduk kendimizi…”
Rektör Danışmanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recep TOPARLI’nın eş güdümünde yapılan Türkçe Günleri’nin öneminden bahseden ÇAKICI, Prof. Dr. Recep TOPARLI, Prof. Dr. Bilal YÜCEL, Doç. Dr. Emin EMİNOĞLU, Doç. Dr. Hakan YEKBAŞ, Okt. Halim GÖKÇE, Okt. Mahmut İNAT’a 2017 Türk Dili Yılı-Dilimiz Kimliğimizdir imlekli teşekkür belgesi takdim etti.
Etkinlik, Prof. Dr. Recep TOPARLI’nın “Türkçe Sevgisi” başlıklı konuşmayla devam etti. TOPARLI, “dilimizde görülen bütün yozlaşmalara rağmen Türkçenin güçlü ve zengin bir dil olduğunu ancak Türkçeye duyulan sevginin artarak devam etmesinin ve ona gerekli özenin gösterilmesinin de şart olduğunu” dile getirdi.
7. Türkçe Günleri etkinliği, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim YILDIZ’ın yaptığı kapanış konuşmasının ardından kitap takdimleri ve toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.